czwartek, 21 lutego 2013

White Cake // ホワイトケーキ

Odkąd zobaczyłam "Django Unchained" wiedziałam, że nie zaznam spokoju, dopóki nie upiekę białego tortu. Zawsze po seansie filmu Tarantino nachodzi mnie nieodparta ochota na zjedzenie tego samego, co bohaterowie na ekranie (ile już ćwierćfunciaków z serem pochłonęłam w ten sposób! @_@) W związku z tym, tematem dzisiejszego wpisu jest tort, bohater sceny Candyland White Cake Showdown!

Na początku myślałam, że "white cake" to nazwa konkretnego ciasta, jak "tort szwarcwaldzki". Okazuje się jednak, że to po prostu określenie na biszkopt, który pieczony jest na samych białkach, dzięki czemu jest biały (naprawdę biały!), zaś masa i dekoracja pozostawione są wyborowi kucharza. Poniższy tort powstał więc w oparciu o różne przepisy z tej oto strony i moje pomysły.

WHITE CAKE

Składniki (na tort o średnicy 26 cm):

Biszkopt:
4 białka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki soli
1.5 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki masła
1.5 szklanki mleka
aromat waniliowy
aromat migdałowy

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Przesiewamy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i przesiewamy jeszcze trzy razy.
Białka ubijamy. Gdy powstanie piana, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru i ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Masło miksujemy i stopniowo dosypujemy pozostałą szklankę cukru, aż powstanie puszysta masa. Następnie naprzemiennie dodajemy w małych ilościach mąkę i mleko, cały czas miksując. Na końcu dodajemy aromaty. Masę łączymy z ubitą pianą i mieszamy, delikatnie ale stanowczo, aż składniki się połączą.
Biały, prawda?
Przelewamy do wsymarowanej masłem tortownicy.
Pieczemy ok. 35 do 40 minut, aż biszkopt ładnie się zetnie. Po wyłączeniu piekarnika można potrzymać ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut i dopiero wyjąć do wystudzenia.

Masa:
kwaskowaty dżem lub konfitura (u mnie różana)
400 g schłodzonej śmietanki 30%
1.5 łyżki stołowej cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny

do nasączenia biszkoptu:
1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki cukru
kilka kropel rumu lub olejku arakowego

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody.
Śmietankę ubijamy z cukrem purdem i cukrem waniliowym, mieszamy z żelatyną.

Ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe krążki, nasączamy i przekładamy masą. Najpierw smarujemy warstwą konfitury lub dżemu, a następnie rozprowadzamy bitą śmietanę.
Uwaga! Wierzchu ciasta nie smarujemy, ponieważ miejsce masy zajmie polewa.

Polewa:
2 białka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki miodu (w oryginale syrop kukurydziany)
2 łyżki stołowe wody
pół łyżeczki soli

Mieszamy wszystkie składniki w misce miksera i umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą.
Zaczynamy miksować na średnich obrotach.
Po około 5-7 minutach zdejmujemy miskę z garnka i miksujemy dalej, aż polewa będzie wystarczająco gęsta, by dało się nią udekorować ciasto.
Tort można dekorować zwykłą łyżką stołową, polewa sama układa się dość fantazyjnie.

Uwaga2! Lukier trzeba rozprowadzać szybko, bo zastyga momentalnie. I najlepiej na płaskiej powierzchni z dala od wszystkiego, bo kuchnia może zamienić się w wielką piankę marshmallow ^^

Ten rodzaj polewy nazywany jest "anielskim lukrem", a oto, dlaczego:
Czyż nie wygląda anielsko? ;)
I już mamy gotowy biały tort, którego nawet w Candylandzie by się nie powstydzili! Pozostaje tylko zaprosić gości i cieszyć się smakiem~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ジャンゴ 繋がれざる者」を見終わった瞬間にはっきりと分かった:ホワイトケーキを作らない限り、落ち着かない!タランティーノ監督の映画を見る度にキャラクターが食べているものはどうしても食べたくなってしかたがありません。(あのチーズクォーターパウンダーが!)ということで、今回は映画のもっとも戦慄のシーンの登場人(?)物をご紹介します:ホワイトケーキ!

最初は「ホワイトケーキ」というのは特定なケーキの種類だと思ったが、ただ黄身を使わず白身だけで作られたスポンジケーキの名前だそうです。卵白のみを使うから生地は本当に白っぽくなります!クリームとアイシングは作り手次第なので、以下の作り方もこちらのサイトの様々なレシピを参考にしながら、自分のアイデアを込めて考えたものです。

ホワイトケーキ
材料(直径26センチ):

生地:
卵白 4個
ベーキングパウダー 小さじ4
小麦粉 カップ2+3/4
塩 小さじ3/4
砂糖 カップ1.5
バター カップ3/4
牛乳 カップ1.5
バニラエッセンス 少々
アーモンドエッセンス 少々

オーブンを175度に予熱する。
1.小麦粉をふるっておく。ベーキングパウダーと塩を入れ、三回ふるう。
2.卵白をボウルに入れ、ハンドミキサーの中速で泡立てる。砂糖(0.5カップ)を少しずつ加えながら、メレンゲができるまで泡立てる。
3.バターをハンドミキサーで混ぜる。残りの砂糖を入れ、白っぽくなるまで練り合わせる。
4.3.を練り合わせながら、1.と牛乳を少しずつ加える。最後にエッセンスを入れる。
5.4.に2.のメレンゲを入れ、滑らかになるまでやさしく混ぜる。
形に流しいれて、35~40分位焼く。

焼きあがったら、しばらくそのままにしてもよいでしょう。10分位たったらオーブンから出して、粗熱を取る。

クリーム:
ジャムかマーマレード 適量 (酸っぱいのがいい。私は薔薇味のジャムを使った)
生クリーム 400g 
粉糖 大さじ1.5
バニラシュガー 小さじ1
ゼラチン 小さじ1

ゼラチンをぬるま湯にふやかす。 
生クリームに粉糖とバニラシュガーを入れ、かためにホイップする。最後にゼラチンを入れ、混ぜる。

冷めたケーキを3枚にスライスする。

注意!ぬるま湯(1カップ)に砂糖(大さじ2)とラム(少々)を溶かす。乾燥しないように、それぞれのスライスにたっぷり塗る。

スライスした間にまずはジャム、そのうえにホイップクリームを厚く塗って重ねる。 (表面には不要、これからコーティングするから)

アイシング:
卵白 2個
砂糖 カップ3/4
はちみつ カップ1/3 (コーンシロップでもよい)
水 大さじ2
塩 小さじ0.5

材料をボウルに入れて混ぜる。ボウルを湯せんにかける。
ハンドミキサー中速で泡立てる。
5-7分位たったら、湯せんから外し、メレンゲがコーティングしやすい固さになるまで泡立てる。
後はコーティングするだけです!アイシングは自然にきれいな形になるので、普通のスプーンで塗ってもよいでしょう。
ただし!
アイシングはすぐ固まってしまうので、素早くコーティングしましょう ^^ それに、ねっとりしているから、台所はマシュマロまみれにならないように!

このアイシングは「天使のアイシング」と呼ばれています。写真をご覧になればお分かりですね。きれいでしょう~

それでは、キャンディランドなみのホワイトケーキ、完成!さっそくいただきましょう!


2 komentarze:

  1. A czy są wersje polewy, równie anielsko białe ale mniej słodkie? Wtedy można by zjeść dwa! kawałki zanim dostanie się ataku hiperglikemii;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Problem z polewami bezowymi jest taki, że zawsze są bardzo słodkie. Nie da się raczej tego inaczej zrobić, bo musi być odpowiednia ilość cukru, żeby polewa miała właściwą konsystencję. Ale zawsze można tort udekorować bitą śmietaną ;)
    I wcale mnie był aż tak słodki, ja zjadłam dwa kawałki, a potem jeszcze dwa! ;p

    OdpowiedzUsuń